nedeľa 20. septembra 2015

Windows Boot Fix - Ako opraviť štartovanie windowsu

Často sa stáva, že napríklad po nekorektnom vypnutí počítača sa už ďalšie zapnutie nemusí podariť. Chybová hláška namiesto štartovania windowsu sa objaví v tej chvíli, kedy má systém poškodené inštrukcie bootloader.

Nejdem zachádzať do zbytočných podrobností.. jednoducho windows sa nedokáže spustiť. Ako sa dá opraviť spúšťanie systému windows? To sa dozviete v tomto článku.

Nasledujúce chybové hlášky sa ako som spomenul ukážu hlavne po nekorektnom vypnutí počítača, nedokončenej alebo chybnej inštalácií aktualizácie, vírus atď... Riešenie je pomerne jednoduché a mal by ho zvládnuť aj menej zdatný užívateľ. Tu sú dve najčastejšie chyby pri štartovaní windowsu. Chybové kódy sa môžu líšiť, no po vyhľadaní na googlu ide väčšinou o problém s bootloader (inštrukcie na spustenie windowsu)

Systém hlási problémy pri štartu windowsu
Poškodené inštrukcie spúšťania windowsu

Ako opraviť spúšťanie windowsu / How to fix windows bootloader

Ako prvé budeme potrebovať systémové inštalačné dvd. Ak ho nemáme, možno sa nám to podarí aj bez neho.

Ak máme dvd stačí z neho nabootovať a spustiť System repair.Ak nemáme systémové dvdčko, môžme sa dostať do núdzového režimu a to tak, že po zapnutí PC stláčame klávesu F8. Následne sa dostaneme do núdzového režimu systému

Oprava systému cez núdzový režim F8
Oprava systému cez systémový disk

Zobrazí sa nám ponuka nástrojou na opravu systému. Môžme najprv vyskúšať automatickú opravu systémom cez položku Startup Repair. Vo väčšine prípadov to vyrieši problém. Ak nie zvolíme v príkazový riadokok Command Promt.


Následne sa nám zobrazí príkazový riadok do ktorého zadáme nasledujúce príkazy.

Obnova Master Boot Record - bootrec /fixmbr
Zapísanie Boot Sector - bootrec /fixboot

Toto sú dve najúčinnejšie metódy na obnovu bootloaderu. Ak chceme vidieť všetky funkcie bootrec zadáme príkaz bootrec /?


Po týchto úpravách by už mal windows fungovať normálne. Skontrolujte si nainštalované programy, preskenujte systém od vírusov a nevhodného software.Využite k tomu tento článok venovaný na čistenie windowsu od nechceného balastu. http://patrikkopac.blogspot.sk/2015/07/zavireny-system-od-adware-bootware.html

Čo ďalej ak sa nepodarilo opraviť spúštanie windowsu?

No v tomto prípade máme dve možnosti. Buď urobíme novú inštaláciu windowsu a tým prídeme o dáta na systémovom disku C:, alebo to radšej posunieme niekomu, kto sa tomu rozumie.

Ako zachrániť dáta z nefunkčného windowsu? Na to môžme využiť LiveCD. Systém spúšťaný cez cd médium. Ale o tom v ďalšom článku ;), ktorý ešte len pripravujem.

Ak máte konkrétny problém s inou chybou pri bootovaní systému, môžte sa o ňu podeliť v komentároch ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára